2011-08-30 16:37:40• hírek • Szatmár.ro

Prioritás: rendszer-szervezés és megelőzés

Sajtótájékoztatón mutatta be ma Ritli László egészségügyi miniszter a szaktárca terveit az elkövetkező időszakra. A prioritások között szerepel a rendszer finanszírozási helyzetének javítása, új intézkedések bevezetése az egészségügyi ellátásra vonatkozóan, valamint az országos egészségügyi programok átszervezése, nagyobb szerephez juttatva a megelőzést.

Az anyagi körülmények javításával kapcsolatosan Ritli László miniszter elmondta: főleg olyan lépéseket lehet megtenni, amelyek korlátozhatják a fogyasztást a rendszerben.

„Az elkövetkező négy hónapban különös hangsúlyt fektetünk olyan mechanizmusok kidolgozására, amelyek lehetővé teszik az egészségügyi költségvetés növelését, illetve valamelyest gátat szabnak az anyagi források felelőtlen elköltésének. Készítjük például azt a kormányrendelet-tervezetet, amely lehetővé teszi az ún. „clawback", illetve „payback" rendszer gyakorlatba ültetését az ingyenes vagy ártámogatott gyógyszerek esetében. Míg ez utóbbi rendszer valós jövedelmet is jelent az Országos Egységes Egészségügyi Alapban, az elsőnek a célja sokkal inkább a gyógyszerpiac szabályozása, hiszen a fogyasztás, a betegek számához képest, aránytalanul növekszik" - magyarázta a miniszter.

Arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet megállítani a pénzforrások indokolatlan elköltését, Ritli László kifejtette, hogy minél hamarabb meg kell valósítani az egészségügyi rendszer informatizálását az egészségügyi kártya, az elektronikus recept és kórlap bevezetése révén, hiszen mindezek lehetővé teszik az egészségügy költségeinek hatékonyabb felügyeletét. A tárcavezető ugyanakkor elmondta, hogy egy szakemberekből álló csoport év végéig leszűkíti (reálisan fenntartható szintre) az egészségügyi szolgáltatások alapcsomagját, amelyet az Országos Egységes Egészségügyi Alapba befolyt összegekből biztosítanak. Már elkészült, és hamarosan a Kormány elé terjeszt a tárca további két tervezet: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tevékenységének a szaktárca általi koordinálására, valamint a megyei közegészségügyi igazgatóságok decentralizációjára vonatkozóakat.

Ritli László


Az egészségügyi ellátás terén bevezetendő új intézkedések között Ritli László miniszter a háziorvosok tevékenységének és a vidéki egészségügyi ellátás körülményeinek javítását emelte ki, hangsúlyozva, hogy a 2012-es egészségügyi költségvetés kidolgozásakor különös figyelmet fordítanak majd e két területre.
„A mostani rendszer elsősorban a kórházi beutalásokra összpontosít, és háttérbe szorul a családorvosok tevékenysége, főleg a vidéki egészségügyi ellátás. Jelen pillanatban olyan rendszeren dolgozunk, amelyben fokozottabb hangsúlyt kap a napi beteg- és a járóbeteg-ellátás. Ugyanakkor, az OEP képviselőivel közösen, elemezzük hogyan lehetne 2012-től emelni a családorvosi tevékenység finanszírozást" - nyilatkozta Ritli László egészségügyi miniszter.


A miniszter elmondta, az Egészségügyi Minisztérium elemzi az országos egészségügyi programok helyzetét a szakorvosi hálózatok szempontjából, hogy összekapcsolhatók legyen a prevenció a kezeléssel és az utókezeléssel. A szaktárca tervei között szerepel továbbá a helyi önkormányzatokkal való szorosabb együttműködés az iskolaorvosi hálózat, a közösségi egészségügyi ellátás, valamint a szociális ellátó egységek hatékony kiépítéséért.

A tárcavezető elmondta, a megelőzési programok között fontosnak tartja az oltási programok folytatását, az újszülöttek (fenilketonuria/PKU és hipertiroidemia) szűrővizsgálatainak országos kiterjesztését. Emellett, a minisztérium (várhatóan 2012-től) elindítja a méhnyakrák-szűrést, de már jövő hónaptól beindulhat az az elsősorban tájékoztató kampány, amelynek célja felhívni a figyelmet a szűrővizsgálat fontosságára.
„A helyhatóságok bevonásával azt akarjuk elérni, hogy minden megyében a helyi jellemző betegségcsoportoknak megfelelő programokat bonyolítsunk le. A hangsúlyt a megelőzésre fektetjük: szeretném felhívni a lakosság figyelmét, hogy a prevenció fontos, életet menthet, például a daganatos betegségek esetében. Orvosként pedig, mindenkinek ajánlom, hogy időszakosan akkor is menjen el a családorvoshoz, ha épp nem érzi betegnek magát" - nyilatkozta Ritli László egészségügyi miniszter.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: